Taigetosz Rulez

2010.06.07. 11:35

 Plutarkhosz, a Kr. u. 2. században élt görög író így számol be a Taigetosz-hegyhez kötődő szokásokról: ?Az újszülött csecsemővel apja nem rendelkezett, hanem karjába vette, és elvitte a Leszkhé nevű helyre, ahol a törzsek vénei összegyülekeztek és megvizsgálták a kisdedet. Ha egészséges alkatú és erőteljes csecsemő volt, utasították az apát, hogy nevelje fel. (...) De ha idétlen vagy nyomorék volt, bedobták a Taügetosz Apothetai nevű szakadékába - azzal a meggyőződéssel, hogy nem előnyös sem a gyermeknek, sem az államnak, ha egy születésétől kezdve gyenge és életképtelen ember életben marad." (Lükorgosz életrajza, 16. Muraközy Gyula fordítása) A fordítás némileg pontatlan: a görög szöveg szerint a gyereket nem bedobták, hanem kitették (apopempomenon) a szakadék szélére. 

A kitett gyerekekre egyébként nem mindig várt halál. Előfordult, hogy egy gyermektelen házaspár vette magához a gyermeket, a kitett lánygyerekeket pedig gyakran prostituálttá nevelték az ezzel foglalkozó pornoboszkoszok.

Na. Szerintem megvoltak az előnyei maradjunk ennyiben :)

A bejegyzés trackback címe:

https://johnnychimpo.blog.hu/api/trackback/id/tr232062546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása